HannesManninen Kansanvallan arvostus on viisauden alku.

Vapaavuori kansanvallan lojaliteettiloukussa

 

Vapaavuori kansanvallan lojaliteettiloukussa

Erimielisyydet soteuudistuksesta ovat paljastaneet karusti erot suhtautumisessa demokratiaan. Osa pitää maakuntavaltuustoja paitsi tarpeettomina jopa vahingollisina. Trumppilainen  Amerikka ensin liike näyttää rantautuneen Suomeen kaupunki ensin liikkeenä.

Helsingin pormestari vaatii kolumnissaan koko Suomen alistamista pääkaupungin kuvitellulle edulle. Hänen mielestään maakuntahallinto on este menestyvälle pääkaupungille. Vaikea uskoa, jos katsoo muiden pohjoismaiden pääkaupunkien kehitystä.

Pormestari kirjoittaa: ”Kolmen eri hallinnontason mallissa – joka jo itsessään kertoo, kuinka hölmöä uudistusta maahan puuhataan – konfliktitilanteiden potentiaalinen määrä vain kasvaa”.  Onko todella niin, että lähes kaikissa Euroopan maissa on hölmö hallinto, kun niissä on vähintään kolme tasoa. Tuskinpa vain.

Käsittämätön on myös hänen väitteensä, että maahan ollaan luomassa ”ennen näkemätön poliittisten virkanimitysten kerrostuma ja politrukkirälssin vyöry”.  Todellisuudessahan näkyvien johtajien määrä tulee vähenemään, sillä nykyiset maakuntajohtajien, sairaanhoitopiirien johtajien, suurten kaupunkien sote-pormestarien tai –apulaiskaupunginjohtajien toimet lakkaavat.

Mitä taas tulee maakuntavaltuuston, hallituksen tai muutaman johtokunnan kustannuksiin hän unohtaa, että nyt jokaisella sairaanhoitopiirillä, maakunnalla ja sote-kuntayhtymillä on oma erillinen valtuusto ja hallitus. Tältäkin osin pormestari on täysin hakoteillä. Kolumnin ainoa järkevä havainto on, että maakunnilla ei ole verotusoikeutta. Se on vakava puute, mutta se ei ollut tässä vaiheessa mahdollista kokoomuksen vastustuksen vuoksi.

Hänen lojaliteettiongelmansa perustuu pääosin kansanvallan väärinymmärtämiseen. Ikään kuin maakuntavaltuutetut olisivat vain asuinkunnan edustajia ja kansanedustajat kotikuntien ja/tai kotimaakuntien edustajia. Maakunnan valtuutetut eivät ole eivätkä saa olla kuntien edustajia ja kansanedustajat ovat vain kansan edustajia.

Kaikesta huolimatta en pidä suotavana, että samat henkilöt toimivat kolmella tasolla. Ongelmallisin on siirtymävaiheessa se, että kunnanvaltuutetut toimivat maakuntavaltuutettuina. Silloin jatkuu helposti nykyinen ”kuntayhtymäperinne”, että he ovat kunnan edustajia. Eduskunnassa taas asioita ei käsitellä niin konkreettisella tasolla, joten siellä ongelma on vähäisempi.

Pormestari Vapaavuoren kolumnista huokuu ylimielisyys ja halveksunta maakuntia ja kansanvaltaisuutta kohtaan. Se on väärä tapa edistää pääkaupungin etua ja isänmaamme rakentamista. Parhaiten se toteutuu kansanvaltaa kunnioittavalla ja tosiasioihin perustuvalla kritiikillä.

Hannes Manninen

kaupunkineuvos

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Kapunkineuvos Manniselta erinomainen kirjoitus. Kiitos.

Toimituksen poiminnat